tools

Τι πρέπει να περιέχει μια σωστή εργαλειοθήκη

Για τον ερασιτέχνη τεχνίτη που του αρέσει να καταπιάνεται με τα μερεμέτια, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξοπλίσει μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία.

Δεν χρειάζεται τόνους εξοπλισμού ούτε και πρέπει να ξοδέψει μια μικρή περιουσία σε εργαλεία που δεν θα χρησιμοποιήσει και πολύ συχνά.

Μια χρηστική εργαλειοθήκη χρειάζεται που να είναι λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο πλήρης.

Να λοιπόν με τι εργαλεία εφοδιάζει τη συλλογή του ο αρχιμάστορας του σπιτιού…

Κατσαβίδια

Προτιμάμε μια συλλογή που θα περιέχει μια μικρή ποικιλία 6-8 κατσαβιδιών για κάθε χρήση, καθώς αυτές καλύπτουν συνήθως τις περισσότερες απαιτήσεις σε νούμερα. Αν μάλιστα θέλουμε κάτι καλύτερο, αναζητάμε τις συλλογές που περιέχουν κατσαβίδια με αντιολισθητικές λαβές.

Γαλλικό κλειδί

Ο κανόνας του ερασιτέχνη μάστορα λέει πως με ένα γαλλικό κλειδί κι ένα κατσαβίδι μπορείς να κάνεις πάμπολλες εργασίες! Κι αυτό είναι αληθές, καθώς ένα κλειδί μεταβλητού ανοίγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίσταση…

Γερμανοπολύγωνα

Υπάρχουν φορές που πρέπει να ασκήσουμε περισσότερη δύναμη για το λασκάρισμα μιας βίδας και το γαλλικό κλειδί μπορεί να «κλοτσήσει». Για τις στιγμές λοιπόν που χρειάζεται κάποιος πιο σταθερό πιάσιμο και πιο σφιχτό «αγκάλιασμα» της βίδας, μια μικρή συλλογή με γερμανοπολύγωνα θα του φανεί ανεκτίμητη.

Πένσα ηλεκτρολόγου

Εργαλειοθήκη χωρίς πένσα δεν γίνεται. Από το σφίξιμο ή το λασκάρισμα βιδών έως το κράτημα αντικειμένων και το ξεγύμνωμα καλωδίων, η πένσα είναι απολύτως απαραίτητη. Κι αν μάλιστα είναι και πένσα ηλεκτρολόγου, τότε έχουμε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούμε για να κόβουμε διάφορα μικρότερα υλικά.

Μετροταινία

Επειδή πάντα θα χρειαστεί να μετρήσουμε κάτι, μια 5μετρη ταινία είναι ιδανική για τις ανάγκες του σπιτιού.

Δοκιμαστικό κατσαβίδι

Πρόκειται για εντελώς απαραίτητο εργαλείο της εργαλειοθήκης, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του. Εκτός από την κύρια ηλεκτρολογική του χρήση, τη διαπίστωση δηλαδή αν υπάρχει τάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι, καθώς το μέγεθος της μύτης του είναι τέτοιο που εφαρμόζει ιδανικά στις περισσότερες βίδες που συναντάμε στα οικιακά μερεμέτια.

Κόφτης καλωδίων

Παρέα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, είναι τα κατεξοχήν εργαλεία για ηλεκτρολογικές εργασίες. Αν θέλουμε να κόψουμε και να ξεγυμνώσουμε καλώδια, ο κόφτης καλωδίων είναι εντελώς απαραίτητος.

Σφυρί

Βασικό εργαλείο του μάστορα, βρίσκει χρήση σε πλήθος εφαρμογών: από την απλή τοποθέτηση ενός καρφιού μέχρι και το σπάσιμο δομικών υλικών (με τη χρήση καλεμιού). Επιλέγουμε ένα σφυρί μεσαίου μεγέθους με αντιολισθητική λαβή.

Πριόνι

Όλο και κάποιο ξύλο θα χρειαστεί να κόψουμε και το πριόνι θα κάνει τη δουλειά μια χαρά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βέβαια πλήθος πριονιών για διάφορες χρήσεις και σε διάφορες διαστάσεις. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα πριόνι μελαμίνης, καθώς μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα ξύλων. Κι αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, η ύπαρξη ενός σιδεροπρίονου στη συλλογή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Κάβουρας

Τον λένε και τσιμπίδα υδραυλικού και είναι τελείως αναγκαίος σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, μιας και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση στα διάφορα εξαρτήματα χωρίς τον φόβο να προκαλέσουμε ζημιές και φθορές.

Αλφάδι

Αν θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε επιφάνειες και αντικείμενα, το αλφάδι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν βέβαια και τα αλφάδια laser, αλλά και με το παραδοσιακό -και οικονομικότερο- αλφάδι θα έχουμε εξίσου ακριβή αποτελέσματα. Δεν χτίζουμε άλλωστε πολυκατοικίες, τα κάδρα μας θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε…

Φαλτσέτα

Είναι το ιδανικό κοπτικό εργαλείο και πάντα θα χρειαστεί να κόψουμε κάτι. Δεν το συζητάμε, είναι απαραίτητη για τη συλλογή μας.

Δράπανο

Ο «βασιλιάς» της εργαλειοθήκης, είναι το πλέον βασικό (ηλεκτρικό) εργαλείο για κάθε τεχνίτη. Ιδανικά, επιλέγουμε κάποιο που να έχει μεγάλη ισχύ (π.χ. 900 Watt), για να είναι και λειτουργικό. Καλό είναι να διαθέτει διακόπτη με ρύθμιση στροφών, καθώς και αριστερόστροφη-δεξιόστροφη λειτουργία. Επίσης, η ύπαρξη ταχυτσόκ θα κάνει πολύ εύκολη τη χρήση του στην αλλαγή τρυπανιών. Και βέβαια αν έχουμε δράπανο, πρέπει να αποκτήσουμε αναγκαστικά και μια καλή συλλογή τρυπανιών για να το συνοδεύουν.

Με τα βασικά αυτά εργαλεία θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε τα περισσότερα οικιακά μερεμέτια. Από ‘κει κι έπειτα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη για πιο εξειδικευμένα εργαλεία, μπορούμε να τα προμηθευτούμε επιτόπου.

Ωστόσο, η σωστή εργαλειοθήκη οφείλει να περιέχει και τα «αναλώσιμα» εξαρτήματα και ανταλλακτικά: βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, ούπατ και στριφώνια, ρόκες, μονωτική ταινία, τεφλόν, καρφιά σε διάφορα νούμερα, κλέμες και δεματικά…

Related Articles

image of a product

Διαλέγοντας Χρώματα

Μια διακόσμηση που βασίζεται στην ύπαρξη πολλών χρωμάτων και υλικών στον ίδιο χώρο σίγουρα ξεφεύγει απ’ τα καθιερωμένα, προτείνοντας συνθέσεις ευχάριστες στο μάτι, και χώρους απόλυτα λειτουργικούς. Το βλέμμα του επισκέπτη μ’ αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει, αντί να «παγιδεύεται» σε εικόνες τετριμμένες και κουραστικές. Η σωστή αξιοποίηση κάποιων έντονων χρωματικών αντιθέσεων […]
Read more
image of tools

Τι πρέπει να έχουμε υπόψιν μας όταν Μαστορεύουμε

Για εμάς τους Ερασιτέχνες όταν μαστορεύουμε, κάθε εργασία είναι μια νέα πρόκληση. Δυναμισμός, πείσμα, αγωνία, πανικός, χαρά, εφευρετικότητα – όλα αυτά τα συναισθήματα, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, μπροστά από μια ανάγκη επισκευής ή μια νέα κατασκευή. Ρωτάμε, ψάχνουμε, διαβάζουμε αλλά πάλι καταλήγουμε ακόμη πιο μπερδεμένοι στο ότι δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε […]
Read more
image of a bathroom

Διακόσμηση Μπάνιου με Ανάλαφρα Χρώματα Τοίχων!

Φροντίστε το μπάνιο σας και ντύστε το στα παστέλ. Άλλωστε είναι το σημείο εκκίνησης της ημέρας, οπότε αρχίστε με καλή διάθεση! Γκρι και ροζ είναι μια ασυναγώνιστη επιλογή κομψότητας και στυλ. Όταν συνδυαστεί με ένα γρανιτένιο νιπτήρα απογειώνεται! Στις παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζονται οι αποχρώσεις: 23YY 86/081, 67RR 66/044 και 50RR 32/029. Τα χρώματα των σαπουνιών στη παραπάνω φωτογραφία […]
Read more

Αφήστε μια απάντηση

Shopping Cart Items

Empty cart

No products in the cart.

Return to Shop
Search for:
elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο